KARDANI

Kardan ali kardanska vez ali kardanski zglob povezuje dve gredi in med njima omogoča spremembo kota med delovanjem. Lahko je enojni, dvojni ali 80 stopinjski. Glavni nosilni element kardanske vezi je križ kardana. Ostali deli, ki sestavljajo kardan, so še vilice in sklopka. Da je delo s kardani varno, imajo ti tudi varnostno zaščito. Vsak kardan ima priključek na strani delovnega stroja in na strani traktorja.

Kardani se uporabljajo se za prenos gibanja, moči ali obojega. Razlikujejo se po velikosti, od katere sta odvisna tudi moč in navor kardana – večji kot je kardan, večja sta moč in navor. Različnih velikosti so tako tudi vsi rezervni deli kardana. Ustrezna velikost kardana je izbrana glede na obremenitve, ki so potrebne za prenos moči s traktorja na izbrani delovni stroj.

Vrste kardanov

Obstaja več vrst kardanov, in sicer direktni oz. navadni kardan, dvozglobni kardan, kardan s sklopko in kardan s prostovrtečo sklopko.

  • Direktni kardan se neposredno priklaplja na traktor in delovni stroj.
  • Dvozglobni kardan omogoča natančno namestitev in fleksibilno delovanje pod različnimi delovnimi koti, vendar največ do 90 stopinj. Zagotavlja enako zanesljivost in življenjsko dobo kot enojni zglob.
  • Kardani s sklopko so kardani z varnostnim elementom proti obremenitvi. Sklopka omogoča sinhronizacijo gibanja dveh vrtečih se delov. S sklopkami preprečimo poškodbe delovnih strojev. Tudi sklopk je več vrst.
    • Varnostna sklopka je namenjena za stroje brez samovarovanja. Pri zdrsu sklopke je potrebna zaustavitev vrtilnega momenta. Uporabljajo se predvsem za samonakladalne prikolice, obračalne pajke, zgrabljalnike, trosilce hlevskega gnoja, obiralce koruze ipd.
    • Torna sklopka je namenjena za stroje brez samovarovanja. Pri zdrsu sklopke ni potrebna zaustavitev vrtilnega momenta. Uporabljajo se predvsem za freze, vrtavkaste brane ipd.
    • Avtomatska sklopka je namenjena za stroje brez samovarovanja. Pri zdrsu sklopke je potrebna zaustavitev prenosa vrtilnega momenta. Uporabljajo se predvsem za samonakladalne prikolice,trosilce hlevskega gnoja, balirke ipd. Od varnostne sklopke se razlikuje po velikostnem razredu nazivnega momenta sklopke, ki je pri avtomatski precej večji.
  • Kardani s prostovrtečo sklopko. Pri tej vrsti sklopke ne gre za varnostni element ampak pravo sklopko. Prostovrteča sklopka se lahko vrti v dveh smereh, in sicer levo in desno. Uporabnik mora gledati proti kardanski gredi traktorja, da določi smer vrtenja sklopke. Varuje traktor pred obremenitvami zaradi vztrajnostnih mas delovnega stroja, ne pa tudi delovnega stroja pred preobremenitvami. Namenjena je predvsem za stroje, pri katerih se z veliko hitrostjo vrtijo večje mase, npr. rotacijske kose, mulčarji ipd.

Pomembni podatki ob izbiri kardanske gredi za vas

Pri nakupu kardana je pomembno, da vemo kakšno dolžino moramo izbrati in kakšno moč mora imeti kardan(torej kako močan je traktor oz. traktorski priključek in na drugi strani kakšna je dolžina med traktorjem in traktorskem priključkom – kardan namreč povezuje traktor in priključek, kateremu daje obrate za delovanje).

Velika izbira priznanih znamk

Klasje d.o.o. je eden večjih uvoznikov nadomestnih delov za vse vrste kardanov, kot so kardani Waltersheid, Cerjak, SPT, Bndioli Pavesi itd. Na zalogi so tudi vse rezervni deli za različne vrste kardanov.
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 191

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 191

na stran