HIDRAVLIKA

Pester izbor hidravličnih komponent iz Klasje ponudbe visoke kvalitete po ugodnih cenah.

Kaj je hidravlika?

Hidravlika je strojna tehnika, ki se uporablja za prenos in razdelitev moči z uporabo tekočin. Izraz izhaja iz grške besede "hydor", ki pomeni voda, in "aulos", ki pomeni cev. Hidravlika se pogosto uporablja za premikanje mehanskih elementov, kot so ročice, ventili in cilindri, s pomočjo tekočin, običajno olja.

Hidravlični sistemi so zelo močni in lahko prenesejo velike sile, vendar so običajno zelo natančni in zmožni občutljivih nadzorov. Hidravlika se uporablja v številnih industrijah, kot so gradbeništvo, avtomobilizem in letalska industrija. 

Tipi hidravličnih cevi

Hidravlične cevi so fleksibilne cevi, ki se uporabljajo se za pretok hidravličnih tekočin.  Lahko so lahko visokotlačne ali nizkotlačne ter gibke hidravlične cevi. Na eni strani se jih s hidravličnimi priključki pripenja na delovni stroj, na drugi strani pa na hidravlično črpalko.

Kako deluje hidravlika in hidravlični elementi?

Funkcija hidravličnih črpalk je dovajanje tekočine ostalim komponentam hidravličnega sistema po hidravličnih ceveh. Pretoki črpalk so različni, gibljejo pa se od 15 do 40 (lahko tudi do 80) m3/min. Za krmiljenje delovnega toka med hidravlično črpalko in porabniki se uporablja hidravlične ventile. Ti so lahko ročni/mehanski ali elektromagnetni, enosmerni in dvosmerni. 

Da pa je izkoristek hidravličnih naprav čim boljši, je potrebno uporabljati tesnila za hidravliko. Njihova vloga je zmanjšanje izgube tekočine na hidravličnih delih.

Hidravlični cilindri so prenosniki moči v hidravlično gnani opremi pri delovnih strojih. V kmetijstvu se hidravlični cilindri uporabljajo tako pri traktorjih kot delovnih strojih. Za eno-, dvo- ali tristrano kipanje traktorskih prikolic, kiperjev in ostalih tovornih nadgradenj pa se uporablja hidravlične sveče za prikolice.

K hidravličnim komponentam štejemo hidravlične cevi in pripadajoče priključke, hidravlične cilindre, hidravlične črpalke in hidravlične ventile.

Servis hidravlike po vaši meri

V podjetju Klasje d.o.o nudimo popravilo hidravlike. Popravilo opravljamo v naših prostorih ali na terenu. Svetujemo tudi preko telefona.